¡Hola chicas y chicos!

Var bara tvungen .. heh. Nu sitter jag hemma och råpluggar SO, -.-' Fick ju komplettering av svar på tre frågor så här pluggas det för fulla muggar, vill ni veta lite om vatten och sånt vi jobbar med just nu? tänkte väl det ;)

Amazonfloden är världens längsta flod den är 700 mil, den är också den mest vattenrika floden, den får sitt vatten från ett område som är 13 ggr X än Sverige. Amazonfloden är egentligen inte bara en flod, utan ett helt system av floder som rinner ihop i en huvudflod! Amazonfloden ligger i sydamerika.

Kaspiska havet är egentligen inget hav utan en jättelik insjö, den är lika stor som Sverige, den tillhör fem länder. Flera stora floder, bla Volga och Ural tömmer sitt vatten i sjön, som saknar utlopp i havet. Fisket är en viktig inkomstkälla för människorna som bor runt sjön, men ännu viktigare är Oljan som utvinns under sjöbottnen. Det är möjligt att ta sig från Kaspiska havet till Östersjön. Kaspiska havet ligger på gränsen mellan asien och europa.

Bajkalsjön är världens djupaste sjö, det största djupet som utmätts där är 1940 m, det är också världens äldsta flod, den är inte mindre än 70 milj år gammal! Bajkalsjön ligger i södra Sibirien.

De stora sjöarna är fem stora sötvattenssjöar i USA och Canada, Övresjön, Eriesjön, Ontariosjön, Huronsjön och Michigansjön som är förenade i ett väldigt system, sjöarna står i sin tur i förbindelse med Atlanten via Saint Lawrencefloden, Canada. Runt de stora sjöarna och utmed floden finns många industriestäder som förorenar vattet, framför allt Eriesjön är mycket nedsmutsad. Runt den ligger stora industriestäder som Buffalo, Cleveland och Detroit.

Victoriasjön/Nyanza är Afrikas största sjö, sjön har sitt utlopp i floden Nilen, sjön är rik på fisk. Sjön är en viktig transportled för trafik mellan länderna Kenya, Uganda och Tanzania. 1950 planterade man in en fiskart i sjön; Nilaborren, den trivdes och fångsterna ökade kraftigt, senare så visade det sig att andra fiskarter minskade i antal.
I Victoriasjön trivs också en växt, en Hyacint som troligen spritt sig från en trädgårdsdamm, växten flyter på ytan och täcker idag stora delar av sjön.


Skitkul va?..

Måste dock plugga både svenska och Kartan på världens vatten också .. "/
Som tur är har jag dom proven på Fredag och inte imorgon.

Det var kul i skolan idag hihi, fast lille Sanna gick hem, hon mådde tyvär inge bra.
Igår hade vi Nutidsorientering och man kan göra den nu på Dn, kollade mitt resultat och jag hade 21/35 rätt, med tanke på att de fem sista var skitsvåra utslagsfrågor som typ ingen kunde, så typ 21/30 = 9 fel. Och nutidsorientering är svårt (a)

Men nu måste jag bege mig till pluggandet igen -'_'-


- Omg, en asgammal header som jag hade för lääängesen, heh. Även den har
Julia gjort! ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0